Västerbottenpaj - Tips

Pajer är populära för att de är så enkla att tillreda och servera. Inför en fest så kan man fundera en hel del över vad som bör stå på buffetbordet, men pajen har en given plats och folk närmast förväntar sig att se åtminstone en eller två olika sorter. Om du ska förbereda Västerbottenpaj för en fest, lunch eller annan tillställning så ska du se till att ha tillräckligt många pajer redo. Lyckas du med pajen så kommer folk nämligen att vilja ha mer, kanske till och med be om att få ta med sig en bit eller två hem…

Här följer några smarta tips som kan vara bra att tänka på då man ska bjuda på paj, och då inte bara på paj med god Västerbottenost. Faktum är att det aldrig är en dum idé att variera Västerbottenpaj med ett eller två andra alternativ. Om du ändå är igång med att laga paj så kan du ganska snabbt få ihop lite olika fyllningar så att även veganer och matallergiker kan känna samma glädje som Västerbottenfantasterna gör vid ditt buffetbord.

Förbered festen

Man behöver alltid en god tidsplanering för en fest och det särskilt när man själv ska ta hand om maten och tillbehören. Precis som du planerar att handla dukar, dekorationer och festtutor så bör du ta en titt på vilka ingredienser som du behöver för Västerbottenpajen och de sallader som du ska servera den med. Ett tips är att tänka på det där med fräschhet. Visst, Västerbottenosten är knappast tillverkad igår, men man ska inte köpa en gammal ostskalk för reducerat pris och tro att det kommer att bli gott. Vill du ha en god paj så gäller det att handla ingredienser som håller högsta kvalitet. Var ute i god tid och handla i en affär som du vet håller hög standard vad gäller bäst-före-datum.

Västerbottenpajen kan stå i kylen i 5 dagar och fortfarande vara fräsch och god, många tycker dessutom att pajen smakar som bäst någon dag efter att den är lagad. Planera därför in att laga pajerna någon dag före festen så att de får stå i kylen och bli ännu godare. Har du riktigt ont om tid så kan du faktiskt frysa den här pajen. Se bara till att den har kylts ordentligt innan frysning och att du täcker den så att den inte tar smak av annat som finns i frysboxen.

Tillbehör och dukning

Tillbehör som sallad, smörstekta kantareller, och röror som humus och tehina (sesamröra) bör man inte frysa eller förvara för länge i kylen. Det här är sådant som du får tillreda kvällen innan eller samma dag som festen. Om du har resten under kontroll så kommer du ju att ha tid med att förbereda fräscha sallader och steka kantareller samma dag som festen ska gå av stapeln. När du dukar så ska du tänka på att göra plats för pajerna på ett sätt som gör att alla kommer åt. Det enklaste är ett buffetbord med det är inte ett måste då man kanske inte har så många gäster och hellre ser till att allting finns samlat på ett bord som man sitter samlade omkring.

En sak till – se till att du har engångsförpackningar redo innan dina gäster kommer. När någon påpekar att det var den godaste Västerbottenpaj de någonsin smakat så kan du snabbt lägga en bit i en plastlåda och skicka med som färdgodis. Det kommer garanterat att bli mycket uppskattat och ge din fest en generös och godhjärtad känsla.


Fler recept med västerbottenost
Sitemap | Integritetspolicy | Länktips | mattermos