Klassisk västerbottenpaj

Paj
Ingredienser

Pajdeg:
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl grahamsmjöl
125 g smör
0,5 msk vatten

Fyllning:
3 st ägg
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
2dl grädde eller 3 dl turkisk yoghurt
150 g västerbottenost

Instruktioner

Pajdeg: 1. Börja med sätta ugnen på 225°C. Ta sedan ut smöret ur kylen och låt det vila tills dess temperatur är rumstempererat.

2. Häll allt mjöl i en bunke. Lägg i det rumstempererade smöret och häll sedan på vattnet. Använd en elvisp med degkrokar till att vispa med tills det blir en jämn deg, det går även bra att använda sig av en matberedare om man har en sådan.

3. Har du ingen elvisp eller matberedare går det även bra att skära smöret i mindre bitar, hälla på vattnet och sedan knåda ihop degen för hand.

4. Tryck ut degen i en pajform, använd gärna dina händer till detta. Storleken på pajformen bestämmer du själv, men att rekommendera är en pajform med 24 cm i diameter. Ställ sedan in pajen i kylen i ca 30 minuter, eller frysen 5 minuter.

5. Ta ut pajen ur kylen eller frysen och med hjälp av en gaffel trycker du små hål i botten på pajen. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen på 225°C i 10 minuter.

Pajfyllning: 6. Medan pajskalet gräddas i ugnen fortsätter du med pajfyllningen. Blanda ägg, salt och peppar med hjälp av en visp och bunke. Rör kvickt ihop med grädde eller turkisk yoghurt tills det blivit en slät smet.

7. Riv osten och blanda ner tillsammans med det andra i bunken. Se till att endast blanda alltihop, alltså var försiktigt så du inte förstör äggtrådarna.

8. Ta nu ut pajskalet ur ugnen, häll pajfyllningen i pajskalet och grädda i mitten av ugnen på 200°C i ca 25-30 minuter till pajen fått sig en gyllene färg.

Sitemap | Integritetspolicy | Länktips | Paj recept | mattermos